Verhaal Kirikou

Kirikou is de hoofdpersoon uit de Franse animatiefilm ‘Kirikou en de heks’, gebaseerd op Afrikaanse sprookjes.

Kirikou is een klein jongetje dat wordt geboren in een dorp dat in de ban is van een boze heks. Mannen zijn er al bijna niet meer in het dorp. De dorpelingen denken dat de heks ze heeft opgegeten.

De heks zint op manieren om de kinderen in haar macht te krijgen. Kirikou is de allerkleinste. Maar hij is slim en bovendien is hij erg dapper.

De andere kinderen zijn niet zo waakzaam en gaan mee in de trucjes die de heks verzint om ze naar zich toe te lokken.  Of ze nu een boot stuurt of een boom, Kirikou  doorziet elke keer de bedoeling van de heks en weet de kinderen steeds weer op het nippertje te redden. Ook lukt het hem steeds op het juiste moment het juiste gereedschap in handen te krijgen om bijvoorbeeld de boor lek te steken of de boom om te hakken.

Helaas komt er geen water meer uit de bron. De dorpelingen denken dat de bron behekst is. De mensen in het dorp hebben bijna geen water meer. Kirikou ontdekt wat er met de bron aan de hand is.

Als hij er zelf niet uitkomt en niet weet hoe hij de kwaadaardige heks kan overwinnen, zoekt hij hulp bij een oude wijze man, zijn grootvader. De weg ernaartoe is al weer een avontuur op zich. Het is een spannende tocht door onderaardse gangen, waarbij hij niet ontdekt mag worden door de heks. Als hij weet wat de zwakke plek is van de heks, gaat hij op zijn eigen slimme manier de strijd met haar aan.

 

Kirikou wordt hier als metafoor genomen voor een kind dat in een moeilijke situatie verkeert.

De problemen zijn niet zomaar ineens op te lossen. Stap voor stap weet hij alle hindernissen te overwinnen. Het lukt hem doordat hij een onbevangen houding heeft. Ook is er moed voor nodig om de heks te trotseren. Bovendien is hij slim en kijkt hij verder dan de dingen zoals ze zich voordoen. Hij weet steeds het juiste gereedschap te vinden. En als hij er zelf niet uitkomt, vraagt hij hulp.

 

Net als Kirikou hebben kinderen met leerproblemen of vragen op sociaal emotioneel gebied het gevoel tegengehouden te worden door iets als een heks of draak uit sprookjes. Ze voelen zich niet altijd zeker genoeg om de heks of hebben niet de juiste middelen in handen om de heks of draak te verslaan. Hulp vragen is dan belangrijk.

Graag steun ik kinderen op hun ontwikkelingsweg door ze slimme wegen te laten zien en de juiste gereedschappen aan te reiken. Zo krijgen ze weer grip op hun situatie en daardoor weer zelfvertrouwen. Zo worden ze weer de held of heldin die ze eigenlijk zijn.

 

 

kirikou met beestje in armen - kinderpraktijk Kirikou